Salı, Ocak 30, 2018

Azmi Milli Un Fabrikası

 
1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Aksaray'da kurulan Azmi Milli Un Fabrikası, Bilim ve Sanayi Müzesi olmaya hazırlanıyor.
1996 yılında üretimin durduğu ve 2000'li yıllarda Özelleştirme idaresi kapsamında Aksaray Belediyesi'ne devredilen fabrika, Türkiye'nin çalışır halde olan tek tarihi fabrikası özelliğini de taşıyor.
 TÜRKİYE'NİN VE ORDUNUN UN İHTİYACINI KARŞILADI Fabrikanın bir özelliğinin de kendi enerjisini kendisinin üretmesi olduğunu belirten Başkan Haluk Şahin Yazgı, "Belki kendi enerjisini kendi üreten ilk ve tek fabrikamız. Mamasun Barajı'nın altında kendi elektrik santrali var. Orada elektriğini kendi üretiyor ve fabrikayı aldığı enerji ile faaliyete sokuyor. Aynı zamanda da fazla enerji Aksaray'ın aydınlatılmasında kullanılıyor.

Azmi Milli Un Fabrikası, o yıllarda uzun süre Türkiye'nin ve ordunun un ihtiyacını karşılıyor. Daha sonra ilaveler yapılıyor, yanlarına fabrikalar yapılıyor ve soğutma üniteleri oluşturuluyor. Bu şekilde epey bir ihtiyaç karşılanıyor. Tabii daha sonra da 90'lı yıllarda faaliyeti durduruluyor. Şu anda da belki yaşayan en önemli sanayi tesislerimizden bir tanesi.

Türkiye'de bu şekilde sanayi tesisi olarak müze halinde olan Eskişehir, Bursa, İstanbul'da birçok fabrika var ama bu fabrikanın en büyük özelliği çalışır vaziyette olması. Belki de Türkiye'de bir ilk.

 Adres:Muhsin Çelebi Mah. 35. Cad. 15 Dk:1 Aksaray Merkez, Aksaray

0 yorum: