Ülkemizdeki doğal güzelliklerden biriside Aksaray’da bulunan Ihlara Vadisi dir. Hazır Nevşehir ve çevresindeki yerlerden bahsetmişken Ihlara Vadisi’ne değinmeden olmaz.
Vadideki doğal güzelliklerden bahsetmeden önce vadinin nasıl oluştuğu hakkında kısaca sizleri bilgilendirelim. Geçmiş yıllarda bölgede bulunan Hasandağı’nda meydana gelen volkanik hareketlerden kaynaklı lavlar bu bölgede volkanik bir tabaka oluşturur. Zaman içinde ise oluşan bu tabaka çevresel nedenlerden dolayı aşınmaya başlar. Ayrıca bölgeden geçen Melendiz Çayı, kanyon vadinin tabanını derin bir şekilde oyarak bölgede yol oluşmasına neden olur. Oluşan bu derinlikler vadinin belli bölümlerinde 120 metreye kadar ulaşmaktadır.
Ihlara Vadisi Hakkında Genel Bilgiler Ihlara Vadisi, içinde pek çok kiliseyi barındırmaktadır. Ancak bunlardan sadece 14 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir ve 10 tanesi de halen canlılığını sürdürmektedir. Vadide yer alan kiliselerin hikayeleri ise 6. Yüzyıla kadar gitmektedir. Bölgenin geçmiş dönemlerdeki adı ise Peristremma’dır. Bu alanda yoğun biçimde kiliselerin bulunmasının en önemli nedeni ise Hristiyan dünyası için için önemli bir dini merkez olmasından dolayıdır. Hristiyan dünyası için ilk dönemlerden beri kayaların oyulmasıyla yapılan bu kiliseler, vadinin belirli noktalarına yayılmışlardır ve yaklaşık 14 km’lik bir alan içinde bulunmaktadırlar. Vadide bulunan kiliselerden sadece iki tanesinin ne zaman inşa edildiği ile ilgili net bilgiler verilebilmektedir. Bu kiliseler Direkli Kilise (976 – 1025) ve Saint Georges Kilisesi (1283 – 1295) olup, belirtilen zaman diliminde yapılmışlardır. Kiliselerden Saint Georges Kilisesi, ilk günkü ihtişamını halen koruyor desek yanılmış olmayız. Hatta kilisedeki süslemelerde yer alan ve Selçuklu Sultanı’na ait olduğu düşünülen elbise resmi, kilisenin yapım aşamasında Türk hükümdarının da yardım ettiğine dair ipuçları sunuyor. 11. Yüzyıla kadar çeşitli kiliselerin yapıldığı bölgenin Selçuklular’ın kontrolüne geçmesinin ardından kilise inşası durdurulur. Fakat mevcut kiliselerde Hristiyanlar ibadetlerini rahatlıkla sürdürmeye devam ederler. 1924’ten sonra ise kilise ibadetleri tamamen bitirilir. Ayrıca vadi içinden Melendiz Çayı da akmaktadır.
Ihlara Vadisi Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler ğritaş Kilisesi: Vadide bulunan en eski yapılardan birisi olan kilisenin inşası 9. Yüzyıla kadar gitmektedir. Büyük bir tapınak biçiminde inşa edilen kilisenin ‘Hz. Meryem’ e ithaf edildiği iddia edilmektedir. Ayrıca kilisede; iki meleğin arasında oturan İsa, iki melekle 6 piskopos arasında bulunan Meryem, Yusuf peygamberin rüyası, Mısır’a kaçış, vaftiz ve Kudüs’e giriş gibi sahneler de bulunmaktadır. Her ne kadar yıpranmış olsalar da renklerin canlılığı günümüzde dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kokar Kilisesi: 10. Yüzyılda yapılan kilise tek katlı olup haç planlıdır. Kilise içinde 2 adet mezar odası yer bulunmaktadır. Pürenli Seki Kilisesi: 10. Yüzyılda inşa edilen kilisede toplam 4 bölüm bulunmaktadır. Kilisenin adı, bölgede yetişen püren ağaçlarından alınmıştır. Daniel Kilisesi: 5. Ya da 6. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen kilise, haç planlı olup kubbeli bir yapıya sahiptir. Günümüze kadar gelmeyi başaran kiliselerden birisidir. Sümbüllü Kilise: 10. Yüzyılda yapılan kilisenin adı bölgede yetişen sümbüllerden gelmektedir.
Günümüzde kiliseyi ziyaret etmek için dar bir pencereden girmek gerekmektedir. Yılanlı Kilise: 9. Yüzyılda yapılan kilisenin ana girişinin yıkılmasından dolayı günümüzde kiliseye farklı bir noktadan giriş sağlanmaktadır.
Ihlara Vadisinde Ne Yenir? Ihlara vadisi yolu üzerinde bulunan Melendiz çayına üzerine kurulmuş ev tarzı barakalar iştahınız kabartıyor. Buraya geldiğinizde yemek yemeden geçemeyeceğiniz bir yer.. Tavsiyemiz bu güzel manzaraya karşı bol bol fotoğraf çekin. Ödenen ücret menüye göre değişiklik gösterse de fiyatların uygun olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.
Ihlara Vadisi Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri Ihlara Vadisi’ne yılın dilediğiniz zamanında ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri ise; Nisan – Ekim ayları arasında 08.00 – 18.15, Kasım – Mart ayları arasında 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Vadiye giriş ücreti ise; 10 TL’dir. Ihlara Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir? dres: Güzelyurt, Ihlara / Aksaray Telefon: 0382 213 24 74 – 0382 212 46 88 Ihlara Vadisi’ne gitmek için farklı alternatifler bulunmaktadır. Eğer Aksaray istikametinden otobüs ile gitmek istiyorsanız günün belli saatlerinde seferler düzenlenmektedir. (11.00, 15.00, 17.30). Ortalama uzaklık 45 km civarındadır.
Ihlara’ya gitmek için bir diğer alternatif yol ise Niğde üzerinden olanıdır. Bu güzergahı kullanırken bölgedeki köylerden geçecek ve keyifli bir yolculuk yapmanın tadına varacaksınız. İstanbul ve çevresinden yola çıkanlar Bolu Dağı yolunu takip ederek Ankara’nın trafiğine hiç takılmadan Aksaray istikametinden Ihlara’ya geçebilirler. Daha sonra tabelalar yardımıyla Ihlara Vadisi’ne ulaşabilirsiniz.IHLARA VADİSİ RESİMLERİ
0 yorum: