Aksaray Vilayet Konağının yapımına 1927 yılında başlanmış ve 1929 yılında bitirilmiştir. O dönemin Aksaray Valisi olan, Yusuf Ziya GÜLNAR tarafından yaptırılmıştır. Vilayet Konağı Hırant isimli bir Ermeni Mimar tarafından yapılmıştır. Yapı Avrupa Yeni Klasikçiliği etkisinde yapılmış olmakla birlikte Cephesinde yerli motiflerle yapılan süslemelerin yanında Avrupa’dan alınan süsleme motiflerle birlikte kullanılmıştır. Bunda mimarın eğitimini Avrupa’da yapmış olmasının etkisi büyüktür. Plan olarak iç sofalı ev şemasını andırmaktadır. İkinci kata girişin üstünde büyük bir kabul salonu vardır. Çatıdaki kütlede görülen yalancı kubbe, bu salonun tam üzerine gelmektedir. Bu kubbe binanın diğer kısımlarını örten çatının değişik bir şekil almış uzantısıdır. Böylece, ana kütle ile kabul salonu ve onun alt katının bulunduğu kütle arasında yalancı kubbenin de etkisiyle iç içe geçmiş kütle espirisi sağlanmıştır.
Bodrum kat ısı merkezi, arşiv ve depolara ayrılmıştır. Planda en işlevsel davranış, merdiven wc ve çay ocağının binanın ana kütlesinden dışarı çıkartılmış olmasıdır. Bu davranış modern mimarinin fonksiyoncu ilkeleri ile bağdaşmaktadır. Döşemeler volta tipi döşeme, duvarlar kesme taş olarak yapılmış, yığma bir yapıdır. Yapının çatısı Marsilya tipi kiremit ile kaplanmıştır. Çatıdaki aynalı tonoz yalancı kubbe olup ahşap iskelet üzerine çinko kaplama ile yapılmıştır. Bina cephesi ilk bakışta yabancı bir etki bırakacak derecede Avrupai kaynaklı süsleme ile bezenmiştir. Ön cephede, alınlığın üstünde, girişin üstünü kapatan kütlenin iki yanında yükselen payelerin, üstünde ve ön cephedeki üst kat pencerelerinin lentoları üstündeki volütler, payelerin saksı motifleri yabancı orijinli motiflerdir.
Alınlıktaki çiniler Selçuklu tezyinatından, cephedeki diğer çiniler Osmanlı çinilerinden alınmıştır. Cephedeki sütunlarda Selçuklu ve Osmanlı motifleri olduğu gibi, Dor, İon sütun başlıklarından, Selçuklu ve Osmanlı mukarnaslı sütun başlıklarına kadar uzanan örnekleri bir arada yeni bir kompozisyonla ortaya çıkarılan kompozit (Karma) sütun başlıkları da bulunmaktadır. Çatı üstündeki korkuluk babaları da Selçuklu ve Osmanlı mezar taşlarının ve klasik babaların form ve motiflerinden yararlanılarak yeniden kompoze edilmiş örneklerdir. Bina günümüz dede Aksaray Valiliği binası olarak işlevini sürdürmektedir. Binada koruma amaçlı aslına uygun basit onarımlar yapılmıştır. ÖMER OK
ANASAYFAYA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ
0 yorum: