Carı: Çabuk
Cilis: Tamamen
Kümpür: Patates
Çömçe: Kepçe
Toyka: Dayak
Toykalamak: Dayak atmak
Kırmızı: Domates
Frenk: Dotames. Olmamış domates
Ağ Bakla: Kuru Fasulye, Beyaz fasulye
Göv Bakla :Taze fasulye. Yeşil fasulye
Tomas: Eskiden Ramazan’larda bir oyun
Don: Şalvar
Dimi: Kısa Şalvar
Yazma: Oya. İnce örtü
İçlik veya İşlik: Yakasız Gömlek
Soyka: Ölü Elbisesi
Nevazile: İnme. Griple karışık
Ensi: İnme
Pürçüklü: Havuç
Zıbartmak : Zorla yatıp uyumak
Bostan: Kavun, Karpuz Tarlası
Kelek: Olmamış kavun
Şalak : Olmamış Karpuz
Dembeste : Saf. Budala
Guymak: Renksiz hamur yemeği
Pelize: Pekmezli Hamur yemeği
Essah: Gerçek
Emmi: Amca
Davar: Koyun-keçi karışımı sürü
İnecik: Merdiven
Yanoz: Ters huylu
Mercimek cacığı: Madımak cacığı
Elleham (Elam): Herhalde öyle vb.
Gül cacığı: Kabak çiçeğinden yapılan yemek
Gülük: Hindi. Çulluk
İskemle: Sandalye
Cenderme : Jandarma
Dam: Evin üstü
Dambaşı: Evin üstü
Sülük: Süleyman
Ferik: Erkeğe göre ikinci eş.
Tuma: Geniş Şalvar
Ikırcık Karanlık: Tan vakti öncesi
Asuvata etmek: Alışveriş yapmak
Melemürtlemek: Baştan savmak.
Sulhane: Banyo ile tuvaletin aynı yerde olması
Çağa : Küçük banyo
Tahtabaş: Tahtadan vitrin
Pelepüsür: Pasaklı. Kirli
Çetene: Kenevir
Tırampa: Değiştirme. Takas
Yenge: Kardeş ve akraba hanımı dense de genelde gelin almaya giden hanımlar topluluğu. Yenge gitmek vs. denir.
İrikmek: Şımarmak. Aşırı hareketlilik
Hereni: Büyük tencere
Teşt: Büyük leğen. Eskiden bağ bozumunda kullanılırdı.
Fermano: Kadife yelek
Al fike: Kırmızı veya kadife kadın şalvarı
Şayak: Erkek şalvarı Yapma: İnce tezek
Kemre: İnce tezek
Övendere: Hayvanlar için ucu sivri değnek.
Tönse: Ekin biçmek için ağırlık olsun diye bağlanan ıslatılan ot
Göv: Mavinin açık renklisi. Gözler için kullanılır.
Mavzer: Bir silah çeşidi
Şahman: En kaliteli buğday çeşidi
Haylamak: Bağırıp çağırmak
Tırman: Tarlalar arasındaki ince sınır
Gıgı: Yumurta
Mero: Mevsimlik su bekçisi (Merav)
Cerek: Evin tavanı
Havlu: Avlu
Yemlik: Sapları ince uzun yenen bir ot çeşidi
Tülü: Yenilen bir ot çeşidi
Çalık: Yenilen bir ot çeşidi
Karakulak: Yenilen bir ot çeşidi
Külle : Tandırın havalandırma yeri
Üzlük: Topraktan yapılan küçük bir küp çeşidi
Tandır: Ekmek yapılan ateşli kuyu, ocak
Pin: Körpe kuzular için yapılan ağıl
Hışır: Tarlada kalan ekin sapları
Kaynak:Aksaraykulturmerkezi.com

0 yorum: