Pazar, Kasım 05, 2017

Aksaray Yöresel Kelimeler Sözlüğü



Bibi: Hala
 Carı: Çabuk
 Cilis: Tamamen
Kümpür: Patates
Çömçe: Kepçe
Toyka: Dayak
Toykalamak: Dayak atmak
Kırmızı: Domates
 Frenk: Dotames. Olmamış domates
Ağ Bakla: Kuru Fasulye, Beyaz fasulye
  Göv Bakla :Taze fasulye. Yeşil fasulye
Tomas: Eskiden Ramazan’larda bir oyun
Don: Şalvar
  Dimi: Kısa Şalvar
Yazma: Oya. İnce örtü
  İçlik veya İşlik: Yakasız Gömlek
Soyka: Ölü Elbisesi
 Nevazile: İnme. Griple karışık
  Ensi: İnme
 Pürçüklü: Havuç
  Zıbartmak : Zorla yatıp uyumak
 Bostan: Kavun, Karpuz Tarlası
 Kelek: Olmamış kavun   
Şalak : Olmamış Karpuz
 Dembeste : Saf. Budala
  Guymak: Renksiz hamur yemeği
 Pelize: Pekmezli Hamur yemeği
 Essah: Gerçek
Emmi: Amca
Davar: Koyun-keçi karışımı sürü
  İnecik: Merdiven
  Yanoz: Ters huylu
  Mercimek cacığı: Madımak cacığı
  Elleham (Elam): Herhalde öyle vb.
Gül cacığı: Kabak çiçeğinden yapılan yemek
 Gülük: Hindi. Çulluk
 İskemle: Sandalye
Cenderme : Jandarma
 Dam: Evin üstü
Dambaşı: Evin üstü
Sülük: Süleyman
  Ferik: Erkeğe göre ikinci eş.
 Tuma: Geniş Şalvar
  Ikırcık Karanlık: Tan vakti öncesi
 Asuvata etmek: Alışveriş yapmak
Melemürtlemek: Baştan savmak.
Sulhane: Banyo ile tuvaletin aynı yerde olması
 Çağa : Küçük banyo
Tahtabaş: Tahtadan vitrin
  Pelepüsür: Pasaklı. Kirli
Çetene: Kenevir
Tırampa: Değiştirme. Takas
 Yenge: Kardeş ve akraba hanımı dense de genelde gelin almaya giden hanımlar topluluğu. Yenge gitmek vs. denir.
  İrikmek: Şımarmak. Aşırı hareketlilik
Hereni: Büyük tencere
  Teşt: Büyük leğen. Eskiden bağ bozumunda kullanılırdı.
Fermano: Kadife yelek
Al fike: Kırmızı veya kadife kadın şalvarı
Şayak: Erkek şalvarı    Yapma: İnce tezek
Kemre: İnce tezek
Övendere: Hayvanlar için ucu sivri değnek.
Tönse: Ekin biçmek için ağırlık olsun diye bağlanan ıslatılan ot
 Göv: Mavinin açık renklisi. Gözler için kullanılır.
  Mavzer: Bir silah çeşidi
 Şahman: En kaliteli buğday çeşidi
Haylamak: Bağırıp çağırmak
Tırman: Tarlalar arasındaki ince sınır
 Gıgı: Yumurta
 Mero: Mevsimlik su bekçisi (Merav)
Cerek: Evin tavanı
Havlu: Avlu
Yemlik: Sapları ince uzun yenen bir ot çeşidi
 Tülü: Yenilen bir ot çeşidi
 Çalık: Yenilen bir ot çeşidi
  Karakulak: Yenilen bir ot çeşidi
Külle : Tandırın havalandırma yeri
  Üzlük: Topraktan yapılan küçük bir küp çeşidi
 Tandır: Ekmek yapılan ateşli kuyu, ocak
Pin: Körpe kuzular için yapılan ağıl
Hışır: Tarlada kalan ekin sapları

 Kaynak:Aksaraykulturmerkezi.com


Related Posts:

0 yorum: